Herbata zielona w czasach dynastii Tang

Matcha to herbata zielona, która w obecnych czasach staje się coraz bardziej modna zarówno na świecie, jak i w Polsce. Dzieje się tak ze względu na jej niepowtarzalny smak. Historia herbaty matcha sięga jednak prawie tysiąca lat wstecz, do czasów, gdy różne dynastie rządziły Chinami, a klany Shoguna rządziły Japonią. Początki herbaty matcha zaczynają się w czasach dynastii Tang w Chinach. Dynastia Tang panowała nad Chinami w VII-X wieku.

Cegły z herbaty

W tym czasie niezmiernie popularna była zielona herbata , której liście formowano w cegły, ułatwiając transport jej zbiorów, a następnie jej handel. Te cegły herbaty były przygotowywane poprzez prażenie i rozdrabnianie liści, a następnie mieszanie powstałego proszku herbaty z wodą i solą. Eisai, pewien japoński mnich buddyjski, większą część swojego życia spędził, studiując buddyzm w Chinach. W 1191 roku Eisai powrócił na stałe do Japonii, przynosząc ze sobą zestaw herbat zielonych oraz charakterystyczne buddyjskie metody przygotowywania sproszkowanej zielonej herbaty. Nasiona herbaty, które Eisai przywiózł ze sobą z Chin, były w dużej mierze uważane za źródło najwyższej jakości liści herbaty w całej Japonii. Następnie Eisai posadził nasiona przyniesionej przez siebie herbaty na terenach świątynnych w Kioto, w domu szoguna Kamakura. Właśnie ta herbata zielona została wówczas nazwana matchą.

Matcha symbolem luksusu

W tamtym okresie matcha była produkowana tylko w bardzo ograniczonych ilościach i dlatego była uważana za symbol luksusowego statusu oraz zamożności tych, dla których ta dobra herbata była dostępna. Wkrótce po powrocie Eisai do Japonii buddyści zen opracowali nową metodę uprawy zielonej herbaty w szczególności w możliwie zacienionych warunkach. Metoda ta w dużej mierze przyczyniła się do maksymalizacji korzyści zdrowotnych herbaty matcha. Jest ona szczególnie wyjątkowa pod tym względem.