Japońska zielona herbata – odmiana matcha

Japońska zielona herbata

Matcha to zmielona japońska zielona herbata, która swoją konsystencją przypomina kawę. Pijąc matchę spożywa się nie tylko wywar, ale także zmielone liście herbaty. W składzie herbaty znajduje się bardzo dużo przeciwutleniaczy. Do przygotowania jednej porcji wykorzystuje się pół łyżeczki proszku.

Składniki odżywcze

Jest to bardzo dobra herbata, której spożywanie pozwala na przyjęcie wielu składników odżywczych. W jej składzie znajduje się bardzo wiele antyoksydantów tzw polifenoli. Mają one bardzo pozytywny wpływ na serce, cukrzycę czy też nadciśnienie. Dodatkowo składniki te mają pozytywny wpływ na starzenie się skóry. Dodatkowo zielona herbata matcha pozwala na zatrzymanie rozwoju komórek nowotworowych. Pamiętając o tych wszystkich właściwościach, wybierając zestaw herbat w pudełku warto zwrócić uwagę, aby w zestawie znajdowała się właśnie matcha.

Naturalne pobudzenie

Cechami charakterystycznymi jakie posiada ta japońska zielona herbata jest także całkiem spora dawka kofeiny, która w przybliżeniu jest podoba ilościowo do kawy. Jednak niektóre osoby pijące tą herbatę twierdzą, że pobudzenie jest inne niż te od kawy. Najważniejszą różnicą jest fakt, że dodaje ona organizmowi energii stopniowo, jak również stopniowo jest wydalana. Pozwala to na uniknięcie gwałtownego spadku energii i uczucia senności. Jednak pijąc matchę należy pamiętać, aby ostatnią jej dawkę przyjąć maksymalnie 6 godzin przed snem.

Zastosowanie w kuchni

Matcha posiada bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, jednak jej smak nie każdemu przypadnie do gustu. Jest on dość podobny do smaku młodego jęczmienia wymieszanego z liśćmi szpinaku. Aby poprawić smak herbaty można dodać łyżeczkę cukru czy też miodu. Dodatek ten nie zmieni właściwości medycznych tej herbaty, ale poprawi jej smak. Nie jest to zbyt popularna herbata i dlatego też nie każdy sklep z herbatami będzie ją miał w ofercie.