Zielona herbata nie podlega procesowi fermentacji, dzięki temu zachowuje więcej składników mineralnych, a smak jej jest mniej wyrazisty niż herbaty czarnej.
Parzenie również wygląda inaczej. Herbaty zielone nigdy nie powinny być zalewane wrzącą wodą. Optymalna temperatura wody do ich przygotowania waha się między 60 a 90°C i zależy od gatunku, ale także od właściwości, jakie chcemy z niej wydobyć. Zielona herbata może być parzone kilkukrotnie. Pierwsze parzenie nie powinno być za długie – wtedy zielona herbata działać będzie pobudzająco. Kolejne parzenia pozwalają uzyskać napar o właściwościach odprężających, uspokajających.
Średni czas parzenia zielonej herbaty to około 3-5 minut.

Poniżej opis parzenia kilku gatunków zielonej herbaty, wybranych ze względu na różnorodny proces parzenia.

Herbata Bancha to japońska zielona herbata, którą parzy się około 4 minut. Uważa się ją za niewyszukaną, dlatego też często występuje w wersji aromatyzowanej.

Gunpowder to chińska herbata, ale obecnie wytwarza się ją również na Tajwanie i Cejlonie. Ma bardzo dobry wpływ na układ immunologiczny i dlatego warto ją pić zimą. Jej napar charakteryzuje cierpki smak, dlatego zaleca się picie jej po dwukrotnym zaparzeniu. Zalewa się ją wodą o temperaturze 80°C i parzy dość krótko max. 2-3 minuty.

Lung Ching to dobra herbata, kolejna z chińskich odmian. Przez znawców uważana jest najsłynniejszą zieloną herbatę świata. Jest łagodna i pozbawiona goryczy. Powinno się ją zalewać wodą o temperaturze nieprzekraczającej 70°C i parzyć około 1-4 minut.

Pi Lo Chu ma unikalny aromat, który zawdzięcza specjalnej uprawie. Krzewy herbaciane sadzi się bowiem opodal drzew owocowych, aby wchłaniały ich zapach. Parzy się ją dość długo, jak na zieloną herbatę, bo 5 minut, temperatura wody nie powinna przekraczać 90°C.

Gyokuro to najlepsza herbata z zielonych, przynajmniej według Japończyków. Unikalny proces produkcji zapewnia jej  naparowi delikatny i słodki smak oraz wyraźnie trawiasty aromat. Ze wszystkich opisanych powyżej herbat Gyokuro zaparza się najkrócej i w najniższej temperaturze. Wystarczy zalać susz wodą o temperaturze 60°C i parzyć 2-3 minuty.