Herbaty świata
Słodzenie herbaty pozwala na pozbycie się gorzkiego smaku. Wszelkiego typu herbaty świata ze słodkim dodatkiem są zdecydowanie bardziej smaczne. Poniższe zestawienie prezentuje kilka bardzo wartościowych słodzików do herbat.
Stawia
Roślina pochodząca z Ameryki Południowej oraz Środkowej. Stewia jest zaliczana do ziół. Często nazywana ziołem miodowym i to bez przyczyny. Związki o nazwie glikozydy stewiolowe nadają roślinie słodki smak. Najzwyklejsza herbata czarna posłodzona stewią jest dużo bardziej wartościowa od najlepszej herbaty świata posłodzonej cukrem. Stewia zawiera dobroczynne dla organizmu witaminy oraz minerały tj. żelazo, wapń, magnez czy beta karoten.
Słodzenie herbat
Należy również dodać, że stewia to zioło lecznicze, które może być stosowane w leczeniu wielu dolegliwości. Oczyszczająca zielona herbata z dodatkiem stewii zadziała oczyszczająco na nasze nerki oraz cały organizm. Stewia zawarta w zielonej herbacie wspomoże proces odchudzania. Odżywcza biała herbata z dodatkiem miodowego ziela stanie się bardziej wartościowa. Będzie działała leczniczo na wszelkie choroby układu krążenia tj. nadciśnienie tętnicze czy zawał serca. Należy również dodać, że stewia do dobry i naturalny słodzik dla wszystkich osób cierpiących na cukrzycę. Stewia choć słodka nie podnosi poziomu cukru we krwi. Śmiało możesz ją dodawać do herbaty rooibos i pić słodką herbatę. Należy również dodać, że napary ziołowe ze stewią mogą pić osoby cierpiące na fenyloketonurię. Stewia posiada także jedną z ciekawych właściwości. Stewia potrafi eliminować bakterie przyczyniające się do powstawania boreliozy -choroby przenoszonej przez kleszcze. Miodowe ziele zmniejsza ryzyko wystąpienia boreliozy o prawie 40 procent. Jest to bardzo dobry wynik. W celach profilaktycznych dietetycy zalecają spożywanie ok. 4-5g stewii.