Herbaty zielone różnej jakości
Zielona herbata cieszy się uznaniem wśród konsumentów. Nie wszystkie propozycje producentów są jednak tak samo dobrej jakości. Początkujące w temacie osoby mogą mieć problem, by wybrać najlepsze herbaty. Odpowiednia jakość herbat zależy bowiem od wielu czynników. Wpływ ma miejsce uprawy, a także sposób przetwarzania liści. Znaczenie ma również późniejsze przechowywanie w odpowiednich warunkach. Wszystko to oddziałuje na finalną jakość produktu.
Dobre pochodzenie ma znaczenie
Jednym ze wskaźników jakości zielonej herbaty jest jej pochodzenie. Japonię i Chiny uznaje się za najlepszych producentów. Taka herbata zielona cieszy się renomą na całym świecie. Nie oznacza to automatycznie, że wszystkie produkty japońskie bądź chińskie są niepowyzwalanej jakości. Zawsze może zdarzyć się nie do końca uczciwy producent. Trzeba więc znać podstawowe cechy dobrych herbat. Japońska sencha charakteryzuje się wyraźnym, lekko trawiastym smakiem i jasnozielonym kolorem. Matcha, to natomiast sproszkowana wersja zielonej herbaty. Jest intensywna w smaku, ale też bogata w składniki odżywcze. Z kolei chińska Longjing słynie z lekko orzechowego smaku i jasnozielonej barwy.
Najlepsze herbaty z najlepszym wyglądem i zapachem
Wygląd liści pozwoli ocenić najlepsze herbaty już na pierwszy rzut oka. Dobra herbata zielona powinna mieć liście o jednolitym kolorze. Zazwyczaj są one jasnozielone bądź szmaragdowe. Powinny być również gładkie, delikatnie zwinięte lub płaskie. Ważne jest, aby nie były połamane ani zbyt ciemne. Może to bowiem wskazywać na niższą jakość. Powodem bywa też nieprawidłowe przechowywanie. Dobrym znakiem jest również to, że liście po zaparzeniu powinny odzyskać swój świeży wygląd.
Zapach herbaty przed zaparzeniem również wiele mówi o jakości. Najlepsze zielone herbaty świata mają wyraźny aromat. Często kojarzy się z trawą bądź świeżymi ziołami. Jeśli herbata ma niewyraźny zapach, nie jest to dobry znak. Sugeruje to, że produkt nie jest świeży. Mógł być również źle przechowywany. Warto więc zwracać uwagę na datę produkcji. Konieczne jest przy tym przechowywanie liści w szczelnych opakowaniach. Można bowiem zepsuć nawet najlepsze herbaty nieprawidłowym przechowywaniem.
Jak smakują najlepsze herbaty?
Herbata czerwona, zielona czy biała z zasady pita jest dla konkretnego smaku. Odpowiedniej jakości liście oferują konsumentom określone smaki. Dobra zielona herbata powinna mieć zbalansowany smak. Będzie zarówno orzeźwiająca i delikatna. Napar powinien być lekko słodkawy, z subtelnymi nutami trawiastymi, kwiatowymi lub orzechowymi. Taka herbata nie powinna być gorzka. Trzeba jednak pamiętać, że cierpkość może wynikać również z nieodpowiedniego parzenia. Nie zawsze winne są liście herbaciane. Producenci najczęściej określają na opakowaniu sposób parzenia. W razie wątpliwości pomoże dobry sklep z herbatami. Pracownik chętnie wyjaśni wszelkie szczegóły.