Tradycja kontra nowe pomysły

Tradycyjna indyjska herbata masala chai jest znana ze swojego bogatego smaku i właściwości rozgrzewających. Standardowo jej bazę stanowi herbata czarna wzbogacona o mieszanki przypraw. Najczęściej w mieszkance znajduje się kardamon, cynamon, imbir, goździki i pieprz. W związku z bogactwem przypraw, masala chai jest ulubionym napojem wielu osób szczególnie w chłodniejsze dni. Nie każdy jednak lubi dość ciężkie smaki na bazie mocnej czarnej herbaty.

Dla tych, którzy poszukują lżejszej alternatywy powstała zielona propozycja. Jak się więc można domyślać, podstawą delikatniejszej wersji jest zielona herbata. Dzięki temu połączeniu, napój zachowuje swoje charakterystyczne pikantne nuty. Jednocześnie zyskuje świeższy i delikatniejszy charakter. Zielona herbata wnosi do napoju także większą ilość przeciwutleniaczy i subtelną trawiastą nutę. Tym samym doskonale komponuje się z bogactwem przypraw. Czy to dobra modyfikacja? Każdy powinien przekonać się o tym osobiście.

Jak przygotować zielone masala chai?

Nie ma jednego przepisu na to, aby przygotować prawdziwe masala chai. Każda rodzina hinduska posiada swój własny przepis. Tak samo jest w przypadku zielonego masala chai. Jednak herbata zielona wymaga nieco delikatniejszego podejścia niż czarna. Przyprawami bardzo łatwo bowiem zagłuszyć aromat zielonej herbaty. Poniższy przepis może stanowić bazę do własnych eksperymentów.

Składniki:

  • 1 łyżeczka zielonej herbaty (najlepiej liściastej, wysokiej jakości)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 mały kawałek świeżego imbiru
  • 1 goździk
  • Mały kawałek laski cynamonu
  • Szczypta mielonego pieprzu
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie roślinnego)
  • Miód lub cukier do smaku

Sposób przygotowania nie jest skomplikowany. Należy bowiem w rondelku zagotować wodę z przyprawami. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 70-90 stopni Celsjusza. W takiej wodzie herbata zielona powinna się zaparzać przez 2-3 minuty. Kolejnym krokiem jest dodanie mleka i ponowne podgrzanie (ale nie gotowanie!). Pozostaje już tylko przecedzenie i dosłodzenie do smaku.

Dlaczego warto spróbować masala chai?

Zielony masala chai łączy w sobie korzyści zdrowotne zielonej herbaty z rozgrzewającymi właściwościami przypraw. Taka mieszanka, to dobra herbata na poprawę metabolizmu, wspomaganie trawienia czy walkę z infekcjami. To także świetny sposób na urozmaicenie codziennej rutyny picia herbaty i eksperymentowanie z nowymi smakami.