Herbaty zielone

Już od wielu lat herbaty zielone jest w powszechnym użyciu w Polsce, w wielu domach skutecznie wyparła standardową, czarną wersję. Zielona herbata znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości, jest zdrowa, smaczna i niedroga. Jednak poszczególne gatunki, pochodzące z różnych części globu, bardzo się od siebie różnią.

Chińskie odmiany

Jak w przypadku chyba każdej herbaty świata, wersja zielona pierwotnie pochodzi z Chin, dopiero stamtąd jej uprawa upowszechniła się w pozostałych częściach kontynentu. W polskich sklepach można znaleźć oryginalne mieszanki roślin, które wyrosły w Kraju Środka. Najwyższą jakością zbiorów cieszy się chińska prowincja Zhejiang, tamtejsze szczepy charakteryzują się dużą głębią smaku i specyficznym aromatem. Najpopularniejszą odmianą regionu jest Gunpowder, ta angielska nazwa została nadana ze względu na specyficzny kształt, jaki nadaje się zwijanym liściom. Wyróżniamy jeszcze pięć, kolejnych prowincji, w których od wieków uprawiana jest zielona herbata.

Japońskie mieszanki

Pomimo tego, że Japonia znacznie później zaczęła powszechnie używać zielonej herbaty, to gatunki z tego kraju są szalenie popularne. W ciągu ostatnich lat w Polsce coraz częściej można spotkać herbatę w wersji Matcha. Gatunek ten uprawiany jest w cieniu, czemu zawdzięcza specyficzny smak. Następnie liście są suszone i proszkowane. Kolejnym, popularnym wariantem jest Sencha, odmiana stosunkowo niedroga, liście pochodzą z pierwszego lub drugiego zbioru. Herbaty zielone pochodzące z Japonii często też podawane są w towarzystwie innych dodatków. Dobrym przykładem jest Genmaicha, która składa się dodatkowo z prażonego, brązowego ryżu.

Pozostałe regiony

Na terenach Korei Południowej również herbata zielona jest powszechnie uprawiana. Z kraju tego pochodzą mieszanki Ujeon lub Sejak. Niestety, do tej pory koreańskie odmiany nie cieszą się popularnością w Polsce.